Do IV edycji Mistrzostw pozostało:

{"animation":"smooth","circlewidth":"0.1","backgroundwidth":"1.2","backgroundcolor":"#f9f9f9","is_days":"1","daysbackgroundcolor":"#e3be32","is_hours":"1","hoursbackgroundcolor":"#f2833a","is_minutes":"1","minutesbackgroundcolor":"#f2f458","is_seconds":"1","secondsbackgroundcolor":"#eac579","days_text":"Dni","hours_text":"Godziny","minutes_text":"Minuty","seconds_text":"Sekundy"}

II MISTRZOSTWA

6 wyselekcjonowanych dwuosobowych zespołów z hoteli i restauracji z całej Polski, 11 kategorii i jedna ryba w roli głównej. Drugie Kulinarne Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zachwyciły bogactwem smaków i kompozycji. Pierwsze miejsce zajęli Radosław Szulc oraz Piotr Grochalski z Restauracji Spiżarnia Warmińska z Olsztyna, którzy po mistrzowsku przygotowali danie główne: jesiotra vac-confit na purée z czerwonej kapusty z pierożkami z kozim serem oraz kawiorem w asyście kiszonego jarmużu z wędzonym sosem ze smardzami, a na deser fondant czekoladowy z foie Gras, pudrem truflowym i ciastkiem cygaretowym.

Poziom drugiej edycji mistrzostw był niezwykle wysoki, a dwa pierwsze miejsca dzielił od siebie zaledwie jeden punkt!  Sędziowie degustacyjni w składzie: Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Grzegorz Parczewski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, Adam Dmyterko – prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski, Mariusz Gachewicz – prezes Carving Team Polska, Paweł Mieszała – Mistrz Cukiernictwa, skupiali się przede wszystkim na efekcie końcowym – smaku, zapachu, kompozycji. Jury techniczne, w którym zasiadali  Wojciech Harapkiewicz – prezes Euro Touq Polska oraz Maciej Krzyżański – szef kuchni, zwracali uwagę na jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu i składników. Dodatkowo zespoły konkursowe podlegały ocenie Jury VIP, w którego skład wchodzili przedstawiciele gości. Tu oceniano przede wszystkim smak i sposób podania potrawy.

LAUREACI II MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH Z KAWIORU I JESIOTRA:

I miejsce – Radosław Szulc oraz Piotr Grochalski z Restauracji Spiżarnia Warminska z Olsztyna, którzy po mistrzowsku przygotowali danie główne: jesiotra vac-confit na purée z czerwonej kapusty z pierożkami z kozim serem oraz kawiorem w asyście kiszonego jarmużu z wędzonym sosem ze smardzami, a na deser fondant czekoladowy z foie Gras, pudrem truflowym i ciastkiem cygaretowym.

II miejsce – Paweł Laśkiewicz oraz Karol Klinger – Pierogarnia pod Aniołami, Bydgoszcz. Jako danie główne zespół podał jesiotra z purée z groszku, sosem kaparowym, batatem i placuszkiem ziemniaczanym ze śmietaną i kawiorem. Deser: lody z koziego sera i chałwy, sos wiśniowy, słony karmel, mus czekoladowy.

III miejsce – Piotr Pawłowski i Adrian Ziębaczewski – restauracja Andel’s by Vienna House z Łodzi, którzy serwowali jesiotra z sałatką z kopru włoskiego i ananasa z emulsją koperkową i pianą bazylikową oraz na deser mus czekoladowo-limonowy z briosz limonowym, lodami z czarnych oliwek i kawioru.

Wyróżnienie VIP – Piotr Huszcz, Radosław Kosiorek – Hotel Restauracja Piano – Lublin, przygotowywali jesiotra z bylicą, musem selerowym, ziemią z lejkowca dętego i chipsami z białego buraka, a na deser podali ptysia z crème brûlée, marakują i mango, czekoladowym chantilly i kawiorem waniliowym.

Druga edycja mistrzostw została wsparta przez szereg wydarzeń towarzyszących. Przygotowano m.in. warsztat winiarski – prowadzony przez Julio Cesara Sobrino, pokaz bilardu artystycznego – połączony z nauką gry w bilard w wykonaniu Bogdana Wołkowskiego oraz pokaz artystycznego rzeźbienia w lodzie Ice Team. Po uroczystej Gali i wręczeniu nagród do samego rana trwała impreza przy dźwiękach zespołu TO i OWO Band.

GALERIA ZDJĘĆ

ZOBACZ FILMY

pop-up_mistrzostwa_nominacja