IV MISTRZOSTWA
Zwycięzcy IV Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra:
I miejsce, wyróżnienie Jury VIP oraz nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 – Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek z Hotel Restauracja Piano Lublin,
którzy po mistrzowsku przygotowali:
Przystawkę: Mus z jesiotra z ciastem filo olejem estragonowym kawiorem, remoulade z rzepaku i kolendra i szczaw.
Danie Główne: Jesiotr z patelni, ziołowa kruszonka, kolendrowy sernik z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym, selerem, ziemniakami i chrzanem
II miejsce – Tomasz Woźniak oraz Daniel Paś z Hotel Fabryka Wełny Pabianice.
Jako dania zespół przygotował:
Przystawka: Wędzony jesiotr/ kawior/ rukiew wodna/ rzodkiewka.
Danie Główne: Jesiotr/ pęczak/ puree por-cebula/ brukiew/ sos nantua
III miejsce – Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór- Jasica z Rezydencji Gubałówka Kościelisko, którzy wyserwowali:
Przystawkę: jesiotr wędzony/ kawior z jesiotra/ foie gras/ zielony ogórek/ figa/found chef skorupiaki,
Danie Główne: Polędwica z jesiotra/ puree z groszku/ kaszanka/ boczniak królewski / found chef skorupiaki
Tegoroczne Mistrzostwa Polskie w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra mogły poszczycić się dodatkowymi kulinarnymi atutami.
Konkurs został doceniony przez wybitnych kucharzy, którzy patronowali wydarzeniu i stanęli na czele jury:
Ewa Wachowicz jako przewodnicząca Jury VIP, Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury, Adam Dmyterko, Zenon Hołubowski, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Parczewski,
Norbert Dorobisz, Sebastian Ferenc oraz Robert Szwarc i Piotr Brendota.
W IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra wzięli również udział:
Kamil Mamerski oraz Sebastian Kornacki z Air Port Hotel Okęcie Warszawa,
Tomasz Szymczak oraz Tomasz Królikowski z Restauracji „Pod Jesiotrem” Zdziersk,
Tomasz Kłos oraz Kamil Kucharski z Restauracji „RODA” Tokary,
Bartosz Ludniewski oraz Borys Sikorski z Smaczna Dieta Gorzów Wlkp. ,
Krzysztof Zimnocha oraz Paweł Fudali z „Dworzysko” Szczawno- Zdrój,
Damian Saja oraz Adrian Heberlej z Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz,
Jacek Bryłka oraz Mariusz Dębicki z Hotel Grand Lubicz-Uzdrowisko Ustka,
Marcin Nieznaj oraz Łukasz Lemiech z Hampton by Hilton Lublin.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, dziękujemy za wspaniałe emocje i życzymy dalszych sukcesów!
W ramach wydarzenia swoje stoisko miało MGMiŻŚ, na którym odbywała się promocja Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020. PO RYBY 2014-2020, zatwierdzony przez Komisję Europejską, zakłada realizację 6 priorytetów oraz pomocy technicznej.
Pomoc finansowa ukierunkowana została na wsparcie zarówno tradycyjnie rozumianego sektora rybackiego (jak to miało miejsce w perspektywie finansowej 2007-2013), jak i nowych komponentów, dotychczas finansowanych z innych źródeł niż fundusze UE – takich jak: rynek rybny, kontrola i egzekwowanie przepisów, gromadzenie danych oraz Zintegrowana Polityka Morska. Więcej szczegółów na stronie www.mgm.gov.pl