{"animation":"smooth","circlewidth":"0.1","backgroundwidth":"1.2","backgroundcolor":"#f9f9f9","is_days":"1","daysbackgroundcolor":"#e3be32","is_hours":"1","hoursbackgroundcolor":"#f2833a","is_minutes":"1","minutesbackgroundcolor":"#f2f458","is_seconds":"1","secondsbackgroundcolor":"#eac579","days_text":"Dni","hours_text":"Godziny","minutes_text":"Minuty","seconds_text":"Sekundy"}

V MISTRZOSTWA

Grzegorz Adamarek i Jan Cup z najlepszym jesiotrem w kraju!

Mistrzowie Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra wyłonieni

 

Hotel Atut**** w Licheniu Starym na jeden dzień stał się kulinarną stolicą Polski. Już po raz piąty był areną zmagań czołowych przedstawicieli restauracji i hoteli z całego kraju, którzy w dwuosobowych zespołach rywalizowali o zwycięstwo w wyjątkowych mistrzostwach w potrawach i kawiorze z jesiotra. Członków jury najbardziej zachwyciły dania przygotowane przez Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z Hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Zwycięstwo w zawodach pozwoliło im cieszyć się z nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Ponadto, otrzymali wyróżnienie przyznawane przez jury VIP.

Na starcie stanęło 12 ekip z całego kraju, którzy poprzez przygotowanie wykwintnych potraw z kawiorem i jesiotrem w rolach głównych, starali się zdobyć uznanie w oczach wymagających jurorów degustacyjnych: Jerzy Pasikowski, Adam Dmyterko, Marcin Budynek, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Szulborski, Patryk Dziamski, jurorów technicznych: Norbert Dorobisz, Przemysław Langowski oraz Jurorów VIP  z Ewą Wachowicz , Kurtem Schellerem ora Robertem Szwarc na czele. Kwalifikację do konkursu wywalczyły Hotel Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś, Hotel HP Park – Poznań, Hotel Lubicz – Ustka, Filharmonia Smaku  – Łódź, Restauracja Cucina – Poznań, Restauracja Decompresja – Hotel SPA Dr Irena Eris – Polanica Zdrój, Restauracja L’entre Villes – Sopot, Restauracja Zdrojowa – Opatówek, Restauracja Amarylis – Kraków, Grand Hotel Rzeszów, Restauracja „Pod Jesiotrem” – Zdziersk oraz Campo Modern grill Wrocław.

Każda ekipa miała za zadanie przygotować potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób. Obowiązkowym składnikiem dania głównego był świeży jesiotr, a przystawki – jesiotr wędzony oraz kawior z jesiotra. Członków jury najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z Hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Bezkonkurencyjna drużyna zaserwowała jesiotr sous-vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gra, ziemniak konfitowany w fondzie rybnym, pietruszka pieczona w soli morskiej, mus z marchwi, sos na bulionie z jesiotra, oliwa koperkowa w ramach oraz Panna Cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodem grejpfrutowo chrzanowym i galaretką ze szczypiorku.

Drugie miejsce w zawodach zajęli reprezentanci Restauracji CucinaPoznań, a na najniższym stopniu podium znalazła się Restauracja Amarylis – Kraków. Drużyny otrzymały nie tylko nagrody pieniężne, ale również brązową statuetkę jesiotra.

 

***

Współorganizatorem wydarzenia jest producent kawioru, Kaiser Caviar. Sponsorami głównymi zostali Iglotex, Colian, Nestle Professional oraz Dajar HoReCa. Partnerem konkursu jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, realizujące Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020).

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.